• Privacy Policy (English Version)
  • Polisi Privasi (Dalam Bahasa Melayu)

Personal Data Protection Act 2010 Malaysia
 
The Alliance Française de Kuala Lumpur (“AFKL” or “we” or “us” as the case may be) endeavours to protect your personal data. This Personal Data Protection Notice (“Notice”), issued pursuant to the Personal Data Protection Act 2010, summarises important information regarding how we collect, process, use, disclose, transfer and retain personal data collected from you. Personal data is information that relates directly or indirectly about an individual, who is identified or identifiable from that information or from that and other information.
 
 
Collecting Personal Data
 
We collect personal data from you when you open an account or register with us (whether to become our supplier or to purchase goods or services from us), during the course of your transactions and dealings with us, through your use of our website, posting information to public areas of our website, contacting us or making enquiry with us, purchasing French tuition or services from us,  joining our cultural activities or our library, supplying goods or services to us, filling out an application form, survey or other relevant form with your personal data included, asking us to provide you with information, entering a competition or taking advantage of a promotional or other marketing activities.
 
 
The personal data and documents which we may collect from you includes:
 
(i) personal details such as name, title, gender, date of birth, national registration identification number, copy of identity card, ethnical group and religion and, if applicable, other identification details and documents;
 
(ii) details required for contacting you or for delivering products or services such as correspondence address, delivery address, e-mail address, facsimile number and telephone number;
 
(iii) payment data such as bank account number(s), credit/debit card number(s), copy of bank account statement; and other related information or data required to verify and/or to process payment transactions (depending on the mode and manner of payment selected by you);
 
(iv) feedback regarding products evaluations (such as assessment, comments and complaints);
 
 
Processing, Use, Disclosure & Transfer of Personal Data
 
We will process (which includes verify, hold, store, organize, adapt, retrieve, alter, modify, correct, erase, delete and/or destroy), use, disclose and/or share personal data and documents that we may be collecting or may have collected from you or which you may be providing or may have provided to us for, amongst others, the following purposes or any of them:-
 
(i) to assess, evaluate and consider whether or not to accept and register you/a person/entity to be our supplier, or to supply and sell goods or services to you/such person/entity (as the case may be), or to continue with any of the aforesaid transactions or dealings;
 
(ii) to contact or communicate with you regarding: (a) customer/client relationship management procedures; and (b) our activities, products and services (whether present or future), and those of our subsidiaries, affiliates, and related entities, and any of their related businesses;
 
(iii) in order to enter into any agreement or contract for the purchase of goods or services from us or by us (as the case may be);
 
(iv) to supply goods, services or notices to you and to provide any ongoing customer care and support to you;
 
(v) for the conduct of marketing and customers profiling activities in connection with goods or services supplied or sold by or through us;
 
(vi) for administration and management purposes including for: (a) credit assessment and other background checks and evaluation; (b) processing of payment transaction/instructions; (c) maintenance of your account with us; (d) collection of outstanding payments from you or others; (e) internal record keeping; and (f) research or statistical analysis;
 
(vii) prevention or detection of crime, compliance with any legal, regulatory and statutory obligations, court order or requirements of any applicable law, rules, regulations, codes, guidelines and the like whether or not having the force of law; and
 
(viii) any other purposes stated herein, any contract with you, or our personal data protection notice/
 
 
Privacy Policy (as may be amended or modified from time to time).
 
We may share and disclose your personal data to any of the following categories/class of third parties:
 (i) any regulatory, statutory, governmental or other relevant authorities, bodies or agencies and industry regulators, and any other person to whom we are compelled, required or permitted to do so by law, rules or regulations, legal process or litigation;
 
 (ii) our contractors, advisers, consultants and other service providers (whether in or outside Malaysia) in connection with any of the purposes stated in this Notice and/or to perform functions on our behalf or to provide administrative or other services to us or those related to our business , marketing and advertising, information technology and software development, website hosting and management, office services, legal, accounting, audit and other professional service providers)
 
We do not plan to transfer personal data to overseas servers or overseas data users
 
 
Failure to Provide Personal Data
 
It is obligatory for you to provide your personal data and relevant documents to us to enable us to process such personal data for any of the Purposes. Otherwise, we will not be able to use, process or disclose or continue to use, process or disclose your personal data for the purposes of (as applicable)  and sale of  services to you, or for you to supply goods or services to us, and for any of the Purposes.
 
 
Security

We will take reasonable precautions to safeguard your personal data and will endeavour to implement appropriate measures as may be required by applicable laws to protect your personal data from unauthorised or unlawful use or processing and unauthorised or accidental access or disclosure, alteration or destruction of your personal data. However, we have no control over the privacy and security of any communication while it is in transit to us.
 
 
Retention
 
We will not retain your personal data longer than reasonably necessary for the purpose such personal data was provided to us save as may be permitted or required in accordance with legal requirements.
 
 
Access To & Correction of Personal Data, Questions and Further Information
 
You may contact us and (subject to the payment of a fee not exceeding the amount permitted by law, if any, where applicable) make inquiries, complaints and/or request, in writing, for access to, or correction of, your personal data held by us or to limit the processing of your personal data by submitting such request to the director of the Alliance Française via e-mail or via registered post or personal delivery to the address set out below:
 
Telephone no: +60 03-2694 7880
E-mail address:  afkl.pdpa@gmail.com
Postal address : Alliance Française de Kuala Lumpur, 15 Lorong Gurney, 54100 Kuala Lumpur.
 
Any request of access or request of correction or limiting the processing of your personal data is subject always to the requirements, restrictions and the provisions of the Personal Data Protection Act 2010 and any rules, regulations, orders, codes and our rights thereunder.
 
This Notice is effective as of 15 November 2013. We may review, update, amend or modify this Notice from time to time to reflect changes in law and our business practices, policies and procedures. While it may not be feasible to notify you of changes to this Notice, the latest version of this Notice may be available at our website at www.alliancefrancaise.org.my. You are advised to check our website regularly to read the most recent version of this Notice.
In the event of any inconsistency or conflict between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Personal Data Protection Notice the English version shall prevail.

Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia
 
Alliance Française de Kuala Lumpur (“AFKL” atau “kita” atau “kami” mengikut mana-mana yang berkenaan) berusaha untuk melindungi data peribadi anda. Notis Perlindungan Data Peribadi ini (“Notis”), yang dikeluarkan menurut keperluan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010, meringkaskan maklumat-maklumat penting berhubung dengan pengumpulan, pemprosesan, penggunaan, penzahiran, pemindahan dan penyimpanan data peribadi yang kami kumpul daripada anda. Data peribadi adalah maklumat yang berhubung secara langsung atau tidak langsung mengenai seseorang, yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti daripada maklumat itu atau daripada maklumat itu dan maklumat lain.
 
 
Pengumpulan Data Peribadi
 
 Kami mengumpul data peribadi daripada anda apabila anda membuka akaun atau mendaftar dengan kami (sama ada untuk menjadi pembekal kami atau untuk membeli barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan daripada kami), semasa transaksi dan urus niaga anda dengan kami, melalui penggunaan laman sesawang kami, memaparkan maklumat di kawasan umum laman sesawang kami, menghubungi kami atau membuat pertanyaan dengan kami, membeli kelas Bahasa Perancis atau perkhidmatan-perkhidmatan daripada kami, menyertai aktiviti-aktiviti kebudayaan di pusat sumber kami, membekal barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan kepada kami, mengisi borang permohonan, borang kajian atau borang lain yang berkaitan yang mengandungi data peribadi anda, meminta kami untuk memberikan maklumat kepada anda, menyertai pertandingan atau mengambil kesempatan promosi atau aktiviti-aktiviti pemasaran yang lain.
 
 
Data peribadi dan dokumen-dokumen yang kami mungkin kumpul daripada anda termasuk:
 
(i) butir-butir peribadi seperti nama, gelaran, jantina, tarikh lahir, nombor pengenalan pendaftaran nasional, salinan kad pengenalan, jenis bangsa and agama, dan jika berkenaan,butir-butir dan dokumen-dokumen identiti lain;
 
(ii) butir-butir yang diperlukan untuk menghubungi anda atau untuk penghantaran produk atau perkhidmatan seperti alamat surat-menyurat, alamat penghantaran, alamat e-mel, nombor faksimili dan nombor telefon;
 
(iii) data bayaran seperti nombor akaun bank, nombor kad kredit/debit, salinan penyata akaun bank; dan maklumat atau data lain yang berkaitan yang dikehendaki untuk menentusah dan/atau untuk memproses transaksi bayaran (bergantung kepada kaedah dan cara pembayaran yang dipilih oleh anda);
 
(iv) maklum balas berhubung dengan penilaian produk (seperti taksiran, ulasan dan aduan);
 
 
Pemprosesan, Penggunaan, Penzahiran & Pemindahan Data Peribadi
 
Kami akan memproses (termasuk menentusah, memegang, menyimpan, menyusun, menyesuai, mendapat kembali, mengubah, mengubah suai, membetul, memadam, menghapus dan/atau memusnah), mengguna, menzahir dan/atau berkongsi data peribadi dan dokumen-dokumen yang kami mungkin akan kumpul atau yang telah dikumpulkan daripada anda atau yang mana anda mungkin akan memberikan atau yang telah diberikan kepada kami untuk, antara yang lain, tujuan-tujuan berikut atau mana-mana daripadanya:
 
(i) untuk menaksir, menilai dan mempertimbangkan sama ada untuk menerima and mendaftar anda/seseorang/entiti sebagai pembekal kami, atau untuk membekal dan menjual barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan kepada anda/seseorang/entiti (yang mana berkenaan), atau untuk meneruskan dengan mana-mana transaksi atau urus niaga yang dinyatakan di atas;
 
(ii) untuk menghubungi atau berkomunikasi dengan anda berhubung dengan: (a) prosedur-prosedur pengurusan perhubungan pelanggan/pengguna; dan (b) aktiviti-aktiviti, produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan kami (sama ada masa kini atau masa depan), dan anak-anak syarikat, syarikat-syarikat bersekutu dan entiti-entiti yang berkaitan dengan kami dan mana-mana perniagaan yang berkaitan mereka;
 
(iii) untuk memasuki apa-apa perjanjian atau kontrak bagi pembelian barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan daripada kami atau oleh kami (yang mana berkenaan);
 
(iv) untuk menghantar barang-barang, perkhidmatan-perkhidmatan atau notis-notis kepada anda dan untuk memberikan apa-apa perkhidmatan pelanggan dan sokongan pelanggan yang berterusan kepada anda;
 
(v) untuk menjalankan aktiviti-aktiviti pemasaran and aktiviti-aktiviti profil pelanggan berhubung dengan barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan yang dibekal atau dijual oleh atau melalui kami;
 
(vi) untuk tujuan-tujuan pentadbiran dan pengurusan termasuk untuk: (a) penilaian kredit and pemeriksaan dan penilaian latar belakang lain; (b) memproses transaksi/arahan pembayaran; (c) penyenggaraan akaun anda dengan kami; (d) pemungutan bayaran tertunggak daripada anda atau yang lain; (e) penyimpanan rekod dalaman; dan (f) penyelidikan atau analisa statistik;
 
(vii) pencegahan atau pengesanan jenayah, pematuhan dengan mana-mana obligasi di sisi undang-undang, pengawalseliaan dan statutori, perintah mahkamah atau kehendak mana-mana undang-undang yang berkenaan, kaedah-kaedah, peraturan-peraturan, kod-kod, garis-garis panduan dan mana-mana sepertinya sama ada mempunyai kuatkuasa undang-undang atau tidak; dan
 
(viii) mana-mana tujuan lain yang dinyatakan di sini, mana-mana kontrak dengan anda, atau notis perlindungan data peribadi
 
 
Polisi Privasi (sebagaimana yang akan diubah atau diubahsuai dari semasa ke semasa).
 
Kami mungkin berkongsi dan menzahirkan data peribadi anda kepada mana-mana satu daripada kategori / kelas pihak ketiga yang berikut:
 
(i) mana-mana pengawalseliaan, statutori, kerajaan atau pihak-pihak berkuasa lain yang berkaitan, badan-badan atau agensi-agensi dan pengawal selia industri, dan mana-mana orang lain yang mana kami diperlukan, dikehendaki atau dibenarkan untuk berbuat demikian di sisi undang-undang, peraturan-peraturan atau kaedah-kaedah, proses perundangan atau litigasi;
 
(ii) kontraktor-kontraktor, penasihat-penasihat, konsultan-konsultan dan pembekal-pembekal perkhidmatan lain (sama ada di dalam ataupun di luar Malaysia) berkaitan dengan sebarang tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Notis ini dan/atau untuk melaksanakan fungsi-fungsi bagi pihak kami atau untuk membekalkan penyelenggaran atau perkhidmatan-perkhidmatan lain kepada kami atau yang berkaitan dengan perniagaan kami, pemasaran dan pengiklanan, teknologi maklumat dan pembangunan perisian, hos dan pengurusan laman sesawang, perkhidmatan pejabat, undang-undang, perakaunan, audit dan pembekal-pembekal perkhidmatan profesional yang lain
 
Kami tidak dan tidak akan merancang untuk mengalihkan data-data peribadi ke server luar negara atau pengguna data luar negara.
 
 
Kegagalan Untuk Memberikan Data Peribadi
 
Ia adalah wajib untuk anda memberikan data peribadi anda dan dokumen-dokumen yang berkaitan kepada kami untuk membolehkan kami memproses data peribadi tersebut untuk apa-apa Tujuan. Sekiranya tidak, kami tidak akan dapat mengguna, memproses atau menzahir atau terus mengguna, memproses atau menzahir data peribadi anda bagi tujuan-tujuan (yang berkenaan) untuk  penjualan perkhidmatan-perkhidmatan oleh kami kepada anda, atau bagi anda untuk membekal barang-barang atau perkhidmatan-perkhidmatan kepada kami, dan bagi apa-apa Tujuan.
 
 
Keselamatan
 
Kami akan mengambil langkah berjaga-jaga yang munasabah untuk melindungi data peribadi anda dan akan berusaha untuk melaksanakan langkah-langkah yang sesuai sebagaimana yang dikehendaki oleh undang-undang yang terpakai untuk melindungi data peribadi anda daripada pengunaan atau pemprosesan tanpa kebenaran atau yang menyalahi undang-undang dan akses atau penzahiran, pengubahan atau pemusnahan data peribadi anda tanpa kebenaran atau tidak disengajakan. Walau bagaimanapun, kami tidak mempunyai kawalan terhadap privasi dan keselamatan mana-mana komunikasi semasa ia dalam transit kepada kami.
 
 
Penyimpanan
 
Kami tidak akan menyimpan data peribadi anda lebih lama daripada sewajarnya yang diperlukan bagi tujuan data peribadi tersebut diberikan kepada kami melainkan yang dibenarkan atau diperlukan selaras dengan keperluan undang-undang.
 
 
Akses Kepada & Pembetulan Data Peribadi, Soalan dan Maklumat Lanjut
 
Anda boleh menghubungi kami dan (tertakluk kepada bayaran yuran yang tidak melebihi amaun yang dibenarkan di sisi undang-undang, jika ada, yang berkenaan) membuat pertanyaan, aduan dan/atau permintaan, secara bertulis, untuk akses kepada, atau pembetulan, data peribadi anda yang disimpan oleh kami atau untuk mengehadkan pemprosesan data peribadi anda dengan mengemukakan permintaan anda tersebut kepada Pengarah Alliance Française melalui e-mel atau pos berdaftar atau dihantar secara persendirian ke alamat yang dinyatakan di bawah:-
 
Nombor Telefon : 603-2694 7880
Alamat e-mel : afkl.pdpa@gmail.com
Alamat surat-menyurat : Alliance Francaise de Kuala Lumpur, 15 Lorong Gurney, 54100 Kuala Lumpur.
 
 
Sebarang permintaan untuk mengakses atau permintaan pembetulan atau mengehadkan pemprosesan data peribadi anda adalah tertakluk kepada kehendak-kehendak, sekatan-sekatan dan peruntukan-peruntukan di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 dan mana-mana kaedah-kaedah, peraturan-peraturan, perintah-perintah, kod-kod dan hak-hak kami di bawahnya.
 
Notis ini berkuat kuasa dari 15 November 2013. Kami mungkin akan mengkaji semula, mengemaskini, meminda atau mengubah suai Notis ini dari masa ke semasa untuk mencerminkan perubahan-perubahan di sisi undang-undang dan amalan, polisi dan tatacara perniagaan kami. Memandangkan ia mungkin payah untuk kami memberitahu kepada anda tentang perubahan kepada Notis ini, versi terbaru Notis ini boleh didapati di laman sesawang kami di www.alliancefrancaise.org.my. Anda dinasihatkan untuk memeriksa laman sesawang kami dengan kerap untuk membaca versi terkini Notis ini.
 
Sekiranya terdapat sebarang perbezaan atau konflik di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia di dalam Notis Perlindungan Data Peribadi Pelanggan ini, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.

Centre de Lorong Gurney

Tel: 03 – 2694 7880
Fax: 03 – 2693 0502

Mardi - Jeudi    9h – 19h
Vendredi   9h – 18h
Samedi   9h – 17h
Dimanche et lundi   Fermé
Jours fériés  
Pause déjeuner   13h – 14h

Centre de Bangsar

Tel: 03 – 2283 3523

Mardi - Vendredi   11h – 18h
Samedi    9h – 17h
Dimanche et lundi   Fermé
Jours fériés  
Pause déjeuner   13h 30 – 14h 30

l

o

g

i

n